Pērk un arī pārdod mežus

Home / Uncategorized / Pērk un arī pārdod mežus

Viena no lielākajām Latvijas pazīšanās zīmēm pasaulē, noteikti ir meži. Vēl par Latvijas vizītkartēm varētu nosaukt jūru, tīrumus un arī zilos ūdeņus un skaisto dabu kopumā.

Mūsu valstī meži pieder gan juridiskām, gan arī privātpersonām. Latvijā darbojas Mežu likums, kas paredz darbības šajā jomā. Mežu kā arī cirsmu pirkšana kā arī pārdošana ir ļoti ierasts darījumu veids turklāt, meža cenas ir ļoti atkarīgas no atšķirīgiem likumā atrunātiem rādītājiem. Tiešsaistes vidē ir atrodami izteikti vairāki mežu un cirsmu pirkšanas un pārdošanas piedāvājumi un visi kā viens apgalvo, ka nodrošina labāko vērtību. Bieži vien varam redzēt arī to, ka mežus ļoti labprāt pērk, ne vien pārdod. Kā neuzķerties uz neizdevīgiem darījumiem? Kādi faktori noteikti ir noteicoši mežu un cirsmu iegādei un pārdošanai mūsu valstī? Kas jāņem vērā, ja interesē apaļkoka realizācija ?

Kāda cena ir mežam?

Meža rentablitāte spēlē izteiktu lomu meža kopējā cenā. Šis aspekts noteikti ir svarīgs ne vien privātpersonām, bet arī Valsts mežiem. Cirsmu pārdošanā noteicoši būs koku kubatūras un, protams, ceļu tuvums, bet arī citi faktori nosaka cenu. Ja mežus ir vēlme pārdot Latvijas Valsts Mežiem, tad vērtēšanā noteiktā cena būs pēdējā kā arī, parasti, augstāku vērtību par to, privātpersonas piedāvās reti. Jo daudzākiem pircējiem piedāvāsiet iegādāt cirsmu vai mežu, jo augstāka cena par to tiks piedāvāta.

Kas jādara pirms meža pārdošanas?

Katrs meža zemes gabals ir savādāks, pemēram, cirsmu pārdošanā, arī svarīgs ir interesentu daudzums. Dažkārt mēdz būt datu noplūde, tādēļ nevajag uzķerties uz pirmo un arī vienīgo vilinošo piedāvājumu. Pirms piedāvā mežu cirsmu, tā noteikti ir jaizdasto, kas nozīmē, ka jāizmēra meža kubatūra m3. Par spīti tam, ka meža dokumentos jau noteikti ir norādīta visa šī informācija, jāielāgo, ka tā ir aptuvena nevis precīza. Pircējs vērtību piedāvā balstoties arī uz citiem faktoriem, piemēram, par kādu vērtību tiks pārdots izgatavotais sortiments.

Cik izmaksā mežs?

Mežu zemes cenas Latvijā svārstās no dažiem simtiem par Ha, līdz pat pāris tūkst. eiro. Loģiski, ka tā lielākā vērtība būs koku veids, kuri aug mežā. Skujkoku meži noteikti ir visvērtīgākie turklāt, cena par hektāru var sasniegt pat 8 tūkstošus eiro! Mežu izvērtēšana ir ierasts process – vērtē mitruma pakāpi mežā, floru un faunu, tā atrašanās vietu, koku tipu. Jūru kā arī upju tuvumā esošajiem mežiem noteikti ir vismazākā vērtība.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *