Veidi, kā lietot smiltsērkšķi

Home / Uncategorized / Veidi, kā lietot smiltsērkšķi

Hippophae rhamnoides jeb smiltsērkšķis ir ogu krūms vai koks, kas iepriecina ar savām ogām diezgan agri. Smiltsērkšķu ogas ir mazas un dzeltenīgā krāsā, to svars ir apmēram pusgrams.

Auglis ir ar skābu garšu, jo ir ļoti bagāts ar C vitamīnu. Tā kā smiltsērkšķis satur gandrīz visus vitamīnus, ko mēs pazīstam, tiek ieteikts bieži lietot uzturā šos vērtīgos augļus, bet pirms tam jāpārliecinās, ka Jūs var lietot tos. Interesē smiltsērkšķu eļļa kur nopirkt ? Lasi šeit!

Smiltsērkšķu ogas

Smiltsērkšķu augļi satur lielu devu C vitamīna, A vitamīna, B grupas vitamīnus, kā arī folskābi un tokoferolu, kas ir īpaši labvēlīgs gaidot bērninu. Tai skaitā smiltsērkšķi satur tādas vielas, kā silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas sniedz iespēju nezaudēt visu iespējamo bioloģiski aktīvo sastāvdaļu sastāvu. Saldētas smiltsērkšķu ogas var turēt ledusskpī ilgi, jo tās nezaudē savas īpašības. Sausos augļus var iegādāties aptiekās, taču tos var kaltēt arī mājas apstākļos. Tie jāiegādājas ražas novākšanu brīdī un tad cauru gadu var nodrošināt savu ģimeni ar dabīgiem vitamīniem.

Smiltsērkšķu ogas var lietot dažādi, tas nesamazinās to labo ietekmi uz organismu. Svaigi spiesta smiltsērkšķu sula var būt lietota arī kā salātu un konditorejas izstrādājumu papildinājums. Lai izmantot smiltsērkšķu ogas veselības uzlabošanā, to vienkāršak ir kopā ar kartsajiem dzērieniem. Piemēram, ja klepus ilgi nepāriet, ieteicams lietot tēju ar smiltsērkšķi, ingveru un medu. Smiltsērkšķi pieder pie tiem retajiem augiem, kas pie saldēšanas nezaudē savas labās īpašības. Tāpēc, smiltsērkšķu ogas uz ziemu noliek ledusskapī un ogas saglabāsies nemainīgas, kā tikko salasītas. Taču kā visiem ārstnieciskiem augiem arī smiltsērkšķiem ir ierobežojumi. Smiltsērkšķu ogas un citi produkti nav paredzēti cilvēkiem ar kunģa slimībām, ja ir aizkuģa dziedzera vai žultspūšļa iekaisums, hepatītu un akūtu aknu mazspēju, ja ir akmeņi nierēs, ka arī jāpārbauda vai ir alerģiska reakcija uz karotīnu vai kādu citu vielu.

Smiltsērkšķu ogas mūsu Valstī

Smiltsērkšķi ir ļoti iemīļoti visā pasaulē. Šis auga dzimtene skaitās Mongolijā, Tibetā, Himalajos un Altaja apvidū. Bet pie mums tie atnāca tikai divdesmitā.gadsimta 70. gados. Palielinoties pareizā uztura piekritējiem, pēdējā laikā smiltsērkšķi tiek audzēti īpaši lielos daudzumos. Pieprasījums sekmēja to, ka arvien vairāki zemnieki sāk audzēt smiltsērkšķu ogas un sāk gatavot savu produkciju, kā piemēram, smiltsērkšķu eļļu un noteikt produktam savu cenu, kas apmierinās patērētāju. Latvijā saimniecībai jabūt pārbaudītai, par ko liecinās esošās apliecības un dalība Latvijas augļkopju asociācijā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *