KĀ IZVĒRTĒT SEV ATBILSTOŠU SILTUMSŪKNI?

Home / Uncategorized / KĀ IZVĒRTĒT SEV ATBILSTOŠU SILTUMSŪKNI?

Mūsu klimata īpatnības nosaka to, ka gada lielāko daļu mājokļos ir nepieciešama telpu apsildīšana. Ik katram no mums būs būtiski, lai mājas būtu siltas un tajās būtu patīkami atrasties, lai būtu siltais ūdens un aukstajos gada mēnešos nebūtu jāsalst ne tikai uz ielas, bet arī istabā. Vairāki mūsdienīgi gaisa un arī ūdens uzsildīšanas risinājumi ir saistoši ne tikai privātmājās, bet arī jauno projektu daudzdzīvokļu apartamentos, jo apkures sistēma ir nepieciešama jebkāda veida mājoklī, ja ir vēlme to apdzīvot visa gada garumā. Siltumsūknis  (daikin siltumsūknis) darbojas, iegūstot enerģiju no dabas – gaisa, ūdensm zemes. Sūkņi, lai arī darbojas pēc atšķirīgiem principiem, kalpo vienam mērķim, kas ir telpu apkurināšana un arī atvēsināšana, ja ierīce to paredz. Siltumsūknis privātmājai ir viens no labākajiem risinājumiem, jo, piemēram, izvēloties mazliet advancētāku siltumsūkni, ar to ziemā var ne tikai apsildīt mājokli, bet arī vasarā atdzesēt, pie tam, tas var nebūr vienīgais telpu apsildes elements, jo tā lietošanu var kombinēt ar krāsni vai apkures katlu.

VAI SILTUMSŪKŅU CENAS IR DAŽĀDAS?
Siltumsūkņu cenu amplitūda tiek noteikta pamatā no to veida. Cenas noteikšanai tiek ņemts vērā enerģijas patēriņš, protams, ražotāja nosaukums, tas, kāda tipa siltumsūknis ir konkrētais modelis un vēl citi faktori. Siltumsūkņu cenas svārstās no nedaudz zem 1000 eiro par venkāršākiem, vairāk dzīvokļiem paredzētiem un beidzot ar vairākiem tūkstošiem, kas sākotnēji varētu šķist visai dārgs prieks, taču gadu gaitā tas noteikti izmaksas atpelnīs ar uzviju. Latvijā vispopulārākie ir aerotermālie siltumsūkņi, je gaiss-gaiss siltumsūkņi, kuru izmaksas ir draudzīgākas un uzstādīšana vienkāršāka. Ja esat izlēmis par labu siltumsūkņa uzstādīšanai savā mājoklī, iepriekš iesakām konsultēties ar speciālistu, lai saprastu kāda tipa sūkni labāk izvēlēties, lai tas darbotos pareizi un kalpotu ilgi.

KĀDA IR ATŠĶIRĪBA STARP SILTUMSŪKŅU TIPIEM?
Ir vairāki siltumsūkņu veidi, kas katrs ir piemērots atšķirīga lieluma platību apsildei. Apkures sistēmas ierīkošana mājā vai dzīvoklī var prasīt gan informācijas ievākšanu, gan dažus ar celtniecību saistītus darbus. Pirms jebkura tipa apkures sistēmas ierīkošanas, ir jāveic telpu termoregulācijas pārbaude un jāsaprot, cik lieli ir siltuma zudumi telpā un iespēju robežās tie jālikvidē, lai no jaunās apkures sistēmas būtu jēga. Ir atsevišķi siltumsūkņu veidi, kas ir lieliski apvienojami ar citām apkures iekārtām, piemēram granulu katliem vai krāsnīm. Gaiss-ūdens siltumsūkņi, savukārt, būs lieliski palīgi arī karstās vasaras dienās, jo kalpo arī kā telpu atvēsinātāji. Šie sūkņi ir tik pat efektīvi kā, piemēram, granulu katli, taču tā ierīkošana ir lētāka kā apkures katliem vai pat gāzes apkurei. Savukārt zemes siltumsūkņi novada zemē uzkrāto saules siltumenerģiju telpu apsildei, taču, to uzstādīšanai būs nepieciešami lielāki resursi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *