KAD VISLABĀK BEIGT APKURES SEZONU?

Home / Uncategorized / KAD VISLABĀK BEIGT APKURES SEZONU?

Kādēļ kurināmo vislabāk iegādāties pavasarī un vasaras sākumā? Ja iegādājaties slapju malku, tad tai ir labi jāizžūst, lai būtu iespējams to izmantot kā kurināmo. Tas ir arī laiks, kad vislabāk pārnaudīt savas apkures sistēmas tehnisko stāvokli. Nereti pārdevēji šajā laikā piedāvā dažādas akciju cenas, un kurināmo ir iespējams iegādāties par ļoti patīkamām cenām. Atlaides attiecināmas uz jebkāda veid akurināmo, arī granulām un briketēm. Starp citu, briketes var būt alternatīva arī parastajam kurināmajam krāsnīs.

KO KURINA AR BRIKETĒM UN KO AR GRANULĀM?

Apkures sistēmas veids ir tas, kas nosaka kādu kurināmo jāizvēlas. Piemēram, granulas ir vairāk paredzētas speciālajiem granulu katliem, taču briketes var izmantot kā alternatīvu parastajai malkai kurinot krāsni. Kā pareizi izvēlēties piemērotāko apkures materiālu? Pirmais un noteicošais ir tas, ka kurināmajam ir jābūt sausam. Granūlu un brikešu kvalitāti ir viegli pārbaudīt, jo tieši kvalitāte nosaka to, cik labs būs izvēlētais kurināmais materiāls. Briketēm un granulām ir jābūt sapresētām ļoti blīvi un to var pārbaudīt briketi nometot pie zemes – ja tā sašķīst un viegli plīst, tā nav labākās kvalitātes. Jo birstošāka brikete, jo mazāk siltuma tā tur un tās lietderības koeficients ir zems. Pati galvenā atšķirība starp briketēm un granulām ir tajā, ka, lai arī cenas ziņā ir līdzigi (120 eur par tonnu brikešu vai granulu un arī malkas kravu), darbs pēc tam ir piņķerīgāks – malka ir jākrāmē pareizi lai tā izžūtu līdz rudenim, savukārt briketes tiek piegādātas mitrumu necaurlaidīgos maisos un ir tikai jānoliek glabātuvē. Vislabāk iegādāties kantainās briketes, jo tās ilgāk gruzdēs un turēs siltumu. Briketēm ir pusotru reizi lielāka siltumspēja, tādēļ mazliet jāpieslīpē prasme krāsnas kurināšanā, lai to nepārkurinātu. Skaidru brikešu un granulu vēl viena pozitīva īpašība ir tā, ka degot tik ļoti neaizsērējas dūmvads.

MŪSDIENĪGI APKURES SISTĒMAS RISINĀJUMI MĀJĀM

Granulām būs nepieciešamas speciāls granulu katls, taču briketes var kurināt arī parastajā krāsnī vai kamīnā. Kokskaidu kurināmā cena ir vilinoša. Malka tomēr prasa vairāk rūpes, tā pat kā krāsns kurināšana ar pagalēm. Piemēram, apkures katliem pietiek tikt uzpildītiem, aptuveni, reizi nedēļā, taču krāsns jākurina katru dienu, visas dienas garumā, ja ir stiprs sals. Kokskaidu kurināmais tiek pārdauts jau safasēts un sauss, taču malka ir jākrāmē šķūnītī un tai ir jāizžūst.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *